Változás előtt a szakképzés

szakképzés

Most érdemes OKJ képzésekre jelentkezni

2020 után várhatóan jelentősen csökkenni fog a választható szakmák köre – sok OKJ szakmai képzés megszűnik, más szakképesítések pedig csak nappali, 5 éves technikusi képzésben lesznek megszerezhetőek.

Jelenleg az Országos Képzési Jegyzékben található 766 államilag elismert képzést 2020-tól 200 alá fogják csökkenteni úgy, hogy magát a képzési rendszert két részre osztanák.

Az alapszakmák öt éves technikumban, hároméves szakképző intézményekben és iskolarendszerű felnőttoktatásban másfél-három év alatt lesznek majd megszerezhetőek.

Az alapszakmákra specializációként ráépülő képesítések csak felnőttképzésben lesznek megszerezhetőek, vizsgázni pedig csak független viszgaközpontokban lehet majd.

Minden megszerezhető szakmára jellemző lesz, hogy kiegészül digitális szintekkel – azt ágazatonként fogják majd meghatározni, hogy ez pontosan milyen tudást és készséget igényel.

Hogyan érintik majd ezek a változások a tanulni vágyókat?

A legfontosabb következménye az új intézkedésnek az, hogy jóval kevesebb szakma közül lehet majd választani – egyenlőre azonban nem tudjuk, mely szakmák fognak végleg eltűnni.

Mivel a képzési idő jelentősen megnő, számítani lehet a képzési költségek drasztikus emelkedésére is. Emellett jóval nehezeb lesz család és munka mellett több éves képzéseken résztvenni, így váltani szakmát.

Megszűnhet a piaci alapon működő képző intézmények határozatlan időre szóló engedélye, így a jelenleg körülbelül 1500 felnőttképző közül jóval kevesebb intézményben lehet majd szakképesítést szerezni.

Fontos változás lesz, hogy a külföldi munkavállalás elengedhetetlen feltétele lesz egy OKJ-s végzettség megszerzése – így ha elhatároztad magad, több éves tanulás állhat az álmaid útjába, ha még nem rendelkezel valamilyen OKJ-s bizonyítvánnyal.

A fenti változások 2020 őszétől lépnének érvénybe – tehát még ebben az évben érdemes minél hamarabb elkezdeni a kiválasztott képzést.

A korábban már megszerzett szakmai végzettségek nem fognak elveszni – továbbra is érvényesek maradnak.