ÚJ IFRS mérlegképes könyvelő szakma

Könyvelő végzettséged van, de szeretnéd tudásod, így lehetőségeid is tovább bővíteni?

A képzés előnyei

 • Az egyik legrövidebb idő alatt megszerezhető, ám mégis nagyon keresett szakképesítés, nálunk akár egy tanév alatt bizonyítványhoz juthatsz.
 • A tapasztalatok alapján IFRS bizonyítvánnyal rendelkező szakemberek könnyebben és magasabb fizetéssel tudnak a munkaerőpiacon elhelyezkedni.
 • Az álláshelyek betöltése, a kiválasztás során egyre több cégnél részesítik előnyben azokat a jelentkezőket, akik IFRS végzettséggel (is) rendelkeznek.
 • Az IFRS szaktudás egy cégen belül kedvező pozíciót jelent a többi munkatárssal szemben, mind a szakmai megítélés, mind a fizetéseket tekintve.
 • Saját vállalkozás esetén is versenyelőnyhöz juthatsz, amennyiben az IFRS standardok szerinti szolgáltatásokat (is) képes vagy nyújtani ügyfeleidnek.
 • Ha a szaktudáshoz, magabiztos idegennyelv ismeret is társul, a képesítés lehetőséget biztosít nemzetközi cégeknél, multinacionális vállalatoknál való elhelyezkedéshez, vagy akár külföldi munkavállaláshoz.

Mire képes egy IFRS mérlegképes könyvelő?

 • Értelmezni és alkalmazni tudja az IFRS logikáját és terminológiáját, képes felismerni a konszolidált pénzügyi kimutatások összeállításának sajátosságait az IFRS és a 2000. évi C. törvény szerint.
 • Képes beazonosítani és értelmezni a magyar, valamint az IFRS számviteli szabályozás eltéréseit és hatásait.
 • El tudja végezni egy magyar számviteli elvek alapján készült beszámolón azokat a korrekciókat, melyek szükségesek ahhoz, hogy az az IFRS elveinek megfeleljen.
 • Érti és alkalmazza azokat a módszereket és technikákat, melyek egy beszámoló átfordításához, konszolidációjához szükségesek.
 • Képes önállóan kinyerni, majd feldolgozni a számviteli információs rendszerből az IFRS szerinti pénzügyi kimutatásokhoz szükséges információkat, adatokat és kitölteni a vállalat IFRS adatszolgáltatási rendszerét.
 • Önállóan képes feldolgozni és kitölteni az anyavállalati IFRS adatszolgáltatási táblázatrendszert, s össze tudja állítani a teljes IFRS szerinti beszámolót.

Ne feledd: A számviteli törvény előírásai szerint azon gazdálkodó, amely az IFRS-ek szerint állítja össze éves beszámolóját, összevont (konszolidált) éves beszámolóját, köteles gondoskodni arról, hogy a könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányítását, vezetését, az éves beszámoló, az összevont (konszolidált) éves beszámoló elkészítését olyan személy végezze, aki

a) IFRS regisztrálási szakterületen szerepel a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásában, vagy

b) IFRS minősítéssel, igazolással, vagy IFRS mérlegképes könyvelői szakképesítés-ráépüléssel rendelkező kamarai tag könyvvizsgáló.

Az IFRS mérlegképes könyvelő képesítés megszerzésének előfeltétele:

 • mérlegképes könyvelői képesítés, vagy
 • mérlegképes könyvelői regisztráció

Tantárgyak, vizsgák

A bizonyítvány kiállításának feltétele az alábbi vizsgakötelezettség teljesítése. A szakmai követelmény a tantárgy nevére kattintva letölthető.

Modul megnevezése Modulzáró vizsga Szakmai vizsga
Nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) elméleti kereteinek értelmezése Írásbeli
Gyakorlati vizsgarész:
IFRS szerinti konszolidált beszámoló készítése
Írásbeli vizsgarész:
A képzés teljes ismeretköréből
Szóbeli vizsgarész:
A képzés teljes ismeretköréből
Nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) értékelési és megjelenítési sajátosságainak alkalmazása Írásbeli

A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltétele valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.