Junior vállalati Java backend fejlesztő

Ágazat megnevezése: Informatika és távközlés ágazat
Szakképesítés azonosító száma: 06135011
Szakképesítés megnevezése: Junior vállalati Java backend fejlesztő
KEOR kód: 0613

Junior vállalati Java backend fejlesztő képzés munkaterülete:
A Junior vállalati Java backend fejlesztő képes egy alkalmazás többrétegű backendjét felépíteni, mely más alkalmazások által meghívható API-val rendelkezik. Olyan nagyvállalati keretrendszereket és technológiákat használ, melyek kielégítik a sokszor csak nagyvállalatoknál jelentkező igényeket. Ilyen szabvány pl. a Java Enterprise Edition és ennek implementációi, vagy ezzel kompetitív Spring Framework/Spring Boot keretrendszer, stb. Ismer olyan ORM technológiát, mellyel adatbázishoz képes hozzáférni, és tud programozott vagy deklaratív tranzakciókezelést használni. El tudja készíteni az alkalmazás üzleti logika rétegét, használva a vállalati backend technológia különböző lehetőségeit (Dependency Injection, Clean Code). Ezen túl az alkalmazáshoz szabványokon alapuló API-t képes fejleszteni. Az alkalmazás komponenseihez unit és integrációs teszteket tud írni és futtatni. A fejlesztés során konténerizációs technológiát tud használni.

Junior vállalati Java backend fejlesztő képzés megkezdésének feltételei:
Iskolai előképzettség: középfokú végzettség
Szakmai előképzettség:
a 06134005 Junior Java backend fejlesztő szakképesítésben meghatározott szakmai kompetenciák megléte a végzettségről szóló tanúsítvánnyal, vagy ennek hiányában, a képző által szervezett előzetes szintfelmérő
Egészségügyi alkalmassági követelmény: nem szükséges
Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges

Junior vállalati Java backend fejlesztő képzés időtartama:
Minimális óraszám: 160 óra
Maximális óraszám: 320 óra

Junior vállalati Java backend fejlesztő képzés munkaerő-piaci relevanciája:
A Junior vállalati Java backend fejlesztő önállóan képes olyan backend alkalmazásokat fejleszteni, melynek van programozott interfésze (API), bonyolult üzleti logikát tartalmaz, és az adatokat képes adatbázisban tárolni. A jelenleg használt, böngészőből elérhető alkalmazások backend-jének nagy része ilyen, és egyre több igény mutatkozik ilyen alkalmazások fejlesztésére, vagy a már meglévő alkalmazások továbbfejlesztésére. Minden szektorban lehet ilyen alkalmazásokat találni, úgymint bankszektor, telekommunikáció, energetika, közigazgatás stb. A meglévő régi, un. legacy alkalmazások kiváltása, webes alkalmazásra történő lecserélése is folyamatos feladat, ami állandó munkát biztosít a Junior vállalati Java backend fejlesztőnek.