Junior automata tesztelő

Ágazat megnevezése: Informatika és távközlés ágazat
Szakképesítés azonosító száma: 06135009
Szakképesítés megnevezése: Junior automata tesztelő
KEOR kód: 0613

Junior automata tesztelő képzés munkaterülete:
Az automata tesztelő a szoftvertesztelés munkaterületen belül egy speciális munkakört képvisel. Az automata tesztelő munkája során elvégzi az általános szoftvertesztelői munkakör minden jellemző feladatát (a legfőbb szoftvertesztelési eljárások és eszközök gyakorlott használatával manuális teszteket végez és a teszteket megfelelően dokumentálja.)

A fentieken felül:

  • Rendelkezik egy elterjedt programozási nyelv ismeretével, és ennek segítségével felhasználói felület tesztek automatizált futtatására programokat készít.
  • A legjobb gyakorlatoknak megfelelően programozott felhasználói felületen teszteket ír és futtat. Hatékony, átlátható és mások által is használható tesztkódot állít elő.
  • A web szolgáltatások szabványainak (REST, illetve SOAP) megfelelő API teszteket ír, futtat és tart karban a legelterjedtebb API tesztelő környezetekben.
  • A legelterjedtebb teszt jelentési formátumok és könyvtárak használatával jelentéseket készít.

Junior automata tesztelő képzés megkezdésének feltételei:
Iskolai előképzettség: középfokú végzettség
Szakmai előképzettség:
Szakmai előképzettség: a 06134007 Junior szoftvertesztelő szakképesítésben meghatározott szakmai kompetenciák megléte a végzettségről szóló tanúsítvánnyal, vagy ennek hiányában, a képző által szerveze
Egészségügyi alkalmassági követelmény: nem szükséges
Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges

Junior automata tesztelő képzés időtartama:
Minimális óraszám: 160 óra
Maximális óraszám: 320 óra

Junior automata tesztelő képzés munkaerő-piaci relevanciája:
A hazai informatikai munkaerőpiacon sok új állás tölthető be. Ezek leírásában gyakran említett feltétel a teszt automatizálás és felület automatizálás ismerete. Az ezeket a pozíciókat betöltő vagy a jövőben betöltő szakemberek rengeteg üzleti IT alkalmazást tartanak fenn. Ezek az alkalmazások sok millió végfelhasználót, vagy kritikus üzleti felhasználókat szolgálnak ki. A szoftverek minőségét folyamatosan biztosítani kell, hiszen a hibásan üzembe állított szoftverek mérhető károkat képesek okozni. A megírt szoftvereket üzemeltetni kell, biztosítani kell, hogy a felhasználók nap mint nap zavartalanul használhassák. Ezek további fejlesztési feladatokat jelentenek, mint új üzleti és nem funkcionális igények kielégítése, létező funkciók karbantartását vagy továbbfejlesztését, változó jogszabályi környezetnek való megfelelést. A webalkalmazások és webszolgáltatások fenntartásához, továbbfejlesztéséhez ma már elengedhetetlen a tesztelések automatizálása. Ez garantálja a meglévő funkcionalitás stabilitásának fenntarthatóságát, illetve az új funkciók integrációjának biztonságát.
Junior szoftvertesztelő szakképesítéssel vagy máshogyan megszerzett alapszintű tesztelési készségekkel már rendelkező informatikusok számára a Junior automata tesztelő szakképesítés olyan tovább fejlődési és specializálódási lehetőséget teremt, amivel nagyobb eséllyel találnak maguknak magasabb presztízsű munkahelyet.