A „Bereg Szakképzéséért Közhasznú Alapítvány”-t 2003-ban alapítottuk azzal a céllal, hogy Magyarország talán legelmaradottabb térségében megteremtsen egy állami normatívából finanszírozott, a tanulók számára teljesen ingyenes, mindenki számára elérhető, olyan oktató-, nevelő-, és szakképző oktatási központot, amely megteremti a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye beregi térségében és az azzal szomszédos területeken élőknek munkaerő-piaci esélyeik növelését.

Alapítványunk fent nevesített céljai eléréséért megalapította és a mai napig is működteti középiskoláját, mely névválasztásában is elkötelezte magát a beregi mellett.

A Beregi Alapítványi Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola négy településen – Vásárosnamény, Anarcs, Nyírtass és Nyírmada – folytat oktatási tevékenységet.
Iskolánk 5 fő profilja:

 1. esti gimnáziumi oktatás,
 2. szakközépiskolai oktatás,
 3. szakiskolai oktatás,
 4. felzárkóztató képzés és
 5. felnőttoktatás.

Felzárkóztató szakiskolai képzésünkkel lehetőséget biztosítunk a társadalom perifériájára került 22 év alatti halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok társadalmi integrációjára, és felmenő rendszerben biztosítjuk számukra szakma megszerzését, hogy el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon.

Szakmai alap- és középfokú képzéseink:

 1. Bolti eladó
 2. Irodai asszisztens
 3. Számítógép szerelő, -karbantartó
 4. Virágkötő, berendező és virágkereskedő

Érettségire épülő szakközépiskolai szakmai képzéseink:

 1. Informatikus (gazdasági informatikus)
 2. Informatikai rendszergazda (Informatikai hálózattelepítő- és üzemeltető)
 3. Kereskedelmi ügyintéző
 4. Külkereskedelmi üzletkötő
 5. Logisztikai ügyintéző,
 6. Marketing és reklámügyintéző,
 7. Pénzügyi és számviteli ügyintéző

Az állami normatív támogatás mellett pályázat útján nyert forrásokból bővítjük profilunkat, és igyekszünk a munkaerőpiac által diktált magasabb színvonalú képzéseket nyújtani.

Alapítványunk az iskola működtetéséhez gyűjti az állampolgároktól az adójuk 1%-át. További forrást jelent még oktatási intézményünk számára a szakképzési hozzájárulások felajánlása az erre kötelezettektől.

iskolaÖnálló ingatlannal 2007 óta rendelkezünk, sikerült egy GVOP-s pályázattal felújítani, és korszerű, mozgáskorlátozottaknak is megközelíthető épületet 5 tantermet, egy ECDL vizsgát is bonyolító számítástechnikai termet, ügyviteli irodákat kialakítani a 21. század követelményeinek megfelelve. A neve FELNŐTTOKTATÁSI KÖZPONT lett, ami jól tükrözi iskolánk küldetését, felnőttek képzését.

Térségünk elmaradt infrastruktúrájú, ahol magas a munkanélküliek aránya és ezen belül is a fiatal pályakezdő munkanélküliek száma. Küzdünk a strukturális munkanélküliség problémájával is, hiszen térségünk a túlsúlyos mezőgazdasági régiók közé tartozik, és egyre kevesebb a szakképzett munkás ezeken a területeken.

Új szakterületként jelentkezett a logisztika, amely tudás birtoklása elengedhetetlen a vállalkozások, vállalatok számára. A növekvő igények miatt indítottuk logisztikai ügyintéző és pénzügyi ügyintéző képzéseinket. A régiónk vállalkozásainak fő tevékenységeit tekintve a mezőgazdasági vállalkozások mellett a szállítási és a fuvarozási tevékenységek szerepelnek jelentős mértékben.

Magas színvonalú nyelvoktatást és informatikai oktatást végez iskolánk, amely ismeretek megszerzésével a fiatal pályakezdők lehetőséget kapnak új munkahely betöltésére.

Az informatika oktatatásához pályázat útján 20 db számítógépből álló speciális számítógépes termet létesítettünk. A Beregben az első ECDL vizsgaközpontot alapítványunk hozta létre. A munkaerő piacról való kikerülés nagyban fenyegeti azokat, akik már nem tudják segítség nélkül felvenni a versenyt az informatika okozta nehézségekkel. Az önkormányzatok munkatársainál is bevezetésre került az ECDL vizsgabizonyítvány megszerzése, követelményként.

Iskolánk lehetőséget biztosít esti és hétvégi képzésekkel ahhoz, hogy ezek az emberek ingyenes, magas színvonalú oktatásban részesüljenek, és ne legyenek fenyegetve attól, hogy az „új tudás” hiánya miatt alkalmatlanok legyenek állásuk betöltésére és munkájuk elvégzésére. Szakképzési skálánkat a térség igényeinek, és az EU kihívásainak megfelelően bővítjük és változtatjuk.

Céljaink középpontjában az ember áll és az a lehetőség, hogy jobbá tehetjük szűkebb és tágabb térségünket, hozzájárulva ezzel országunk fejlődéséhez is.
Iskolánk működtetése, a képzések eszközfinanszírozása, új képzések létrehozása rendkívül nagy anyagi terhet jelent. Anyagi lehetőségeink szűkösek, és ezen probléma megoldására keresünk alternatív megoldásokat, ezáltal új forrásokat.

Szerényi Lászlóné
Iskolaigazgató
Jánvári Józsefné
Kuratórium elnöke